Budsjettkommentarer investeringsbudsjettet

Kommentarer til investeringsbudsjettet

Egenkapitalinnskudd KLP Dette innskuddet kommer hvert år, og beløpet som er lagt inn tilsvarer overføringen i 2017. Kommunen får avkastning på innskuddet som er en del av pensjonsoppgjøret hvert år. Det er ikke anledning å finansiere dette innskuddet med lån, og beløpet må derfor dekkes inn ved bruk av fond.

Datautstyr Det vises Kvalitetsplan for Frænaskolen mm. Det må et omfattende løft til for å få utstyret i Fræna kommune opp på akseptabelt nivå. Skolene har ikke ramme til å greie dette løftet selv. I løpet av tre år vil alt være på plass på skolene, men da vil fornying av gammelt utstyr igjen være aktuelt. I 2018 er det lagt inn 2,5 mill. kroner på innkjøp av datautstyr.

IKT Orkide Fræna kommune har meldt seg ut av IKT Orkide, men vil være medlem ut 2018. Forhandlingene om uttreden er ikke kommet i gang ennå, men denne posten vil bli en del av diskusjonsgrunnlaget.

Jendem skole Vedtatt ramme er 81,4 mill. kroner. I 2017 antas det å påløpe 1 mill. kroner. Restbevilgningen er lagt inn i 2018 og 2019 og utgjør samlet 80,4 mill. kroner. I denne rammen ligger selve skolen på 77,4 mill. kroner. I tillegg kommer inventar og opparbeiding av uteområde med samlet 4 mill. kroner.

Opparbeidelse av grunn Jendem skole. I sak PLØK 58/2017 ble det vedtatt å kjøpe grunn for opparbeidelse av parkeringsareal og busslomme. Kostnaden er estimert til 2,6 mill. kroner. Dette tiltaket er planlagt utført i 2019.

Sylte skole Vedtatt ramme er 61 mill. kroner. I 2017 er det påløpt ca. 1. mill. kroner. Restbevilgningen på 60 mill. kroner er fordelt mellom 2019 og 2020 etter vedtak i kommunestyret 14.12.2017 punkt 3.

Haukås skole Utgiften er estimert til 232 mill. kroner. Beløpet er fordelt mellom 2019, 2020 og 2021 i henhold til vedtak i kommunestyret 14.12.2017. I 2017 påløper et mindre beløp.

Ventilasjonsanlegget på Fræna sjukeheim og omsorgssenter. Arbeidet er budsjettert i 2017 og snart ferdig, men det ser ut til at noe av utgiften kommer på nytt regnskapsår. Beløpet er beregnet til 500 tusen. Det presiseres at prosjektet ikke har overskridelse per i dag.

Mestringsenheten. Sak om å oppruste "Pensjonærboligen" til dette formålet har vært oppe i PLØK som sak 56/2017. Saken ble trukket fra behandling i kommunestyret 19.10. men vil bli fremmet på nytt i næreste fremtid. Rådmannen har lagt inn forslag om å bevilge 3 mill. kroner i 2018 og 3 mill. kroner i 2019 til formålet.

Parkering og avkjørsel Trollkyrkja. Det er behov for å flytte og oppgradere dette anlegget. Det arbeides med å innhente tilskuddsmidler som kan dekke betydelige deler av utgiften. Det planlegges brukt 500 tusen i 2018 og 1,5 mill. kroner i 2019 til dette formålet. Kommunens egenandel utgjør kun 100 tusen kroner. Parkeringsplassen som benyttes i dag, er ikke egnet av flere grunner, og kommunen ønsker å finne en god og varig parkeringsløsning som løfter Trollkyrkja som turmål. Rådmannen vil legge fram egen sak om tiltaket.

Utvikling av turstier/friluftsområder i Fræna kommune, fase 1 og fase II. Det planlegges brukt samlet 1,4 mill. kroner på disse tiltakene i 2018, 2019 og 2020. Tilskudd og tippemidler er beregnet å utgjøre 0,7 mill. kroner. Rådmannen vil også her fremme egen sak om de konkrete tiltakene.

Farstadsanden vernet sone. Her er det planlagt brukt 1,5 mill. kroner. Det må utvikles sti på Farstadstranden for å skjerme det vernede området. Det er et krav fra Fylkesmannen at kommunen iverksetter dette snarest. Prosjektet kan gjøres nøkternt om man ønsker det. Rådmannen ønsker å se på muligheten til å gjennomføre et prosjekt som kan gjøre Farstadsanden til et enda mer spektakulært turmål. Også her er det muligheter for å få tilskudd og tippemidler til samlet om lag 1 mill. kroner som er lagt inn i økonomiplanen. Rådmannen vil fremme sak om tiltaket. Prosjektet foreslås gjennomført i 2018 og 2019.

Åttringen. Dette er et prosjekt som vil kreve en investering på 100 tusen kroner. Tiltaket er lagt inn for gjennomføring i 2020.

Klargjøring næringsareal. I denne posten for 2018 ligger kjøp tomt til bransjesenter på Dalemyra, herunder prosjektering og endring av høyspent. På Galten Industriområde ligger det inne et beløp til grunnkjøp (90 mål). I tillegg kan det komme flere mindre prosjekter f.eks. på Holamyra. I feltene Urda og Varholen industriområde er det planlagt brukt midler til nødvendig klargjøring som for eksempel asfaltering og veglys.

Tilrettelegging boligtomter. Det er lagt inn midler til grunnkjøp og planlegging av Øvre Haukås øst. Elnesområdet, som ligger inne i planen, blir foreslått tatt ut og utsatt inntil videre. 5,7 mill. kroner som lå på dette området foreslås overflyttet til Øvre Haukås øst. Dalelia foreslås å få midler i 2018 til videre utbygging, og det samme gjelder tomteområde i Malmefjorden.

Tornes feltet bør få tilført midler senest fra 2021 og utover. Boligbyggeprogrammet går kun til og med 2020.

Korsmyra boligfelt. Det foreslås å bevilge 9 mill. kroner til tilrettelegging tomter på dette feltet i 2018. Ferdigstillelse er planlagt til sommeren 2018. Dette prosjektet var planlagt utført i 2017, men ble forsinket bl.a. som følge av omfattende arkeologiske undersøkelser.

Nye utleieboliger på Eidem. Her foreslås det å bevilge 4 mill. kroner i 2018. Bevilgningen ble også gitt i 2017, men ble da ikke brukt. For å følge opp øvrige tiltak i boligsosial handlingsplan er det foreslått 3 mill. hvert år i resten av planperioden.

Startlån Husbanken. Fræna kommune tar opp et lån på 5 mill. hvert år i planperioden for utlån til boligkjøpere etter egne regler.

Opprusting kommunale bygg. Det foreslås at bevilgningen på 5 mill. kroner videreføres i 2018. Rådmannen foreslår deretter å redusere bevilgningen til 3 mill. i 2019, og at bevilgningen går helt ut i 2020 og 2021. Fra 2020 vil slike midler måtte vurderes på nytt i forhold til de behov den nye kommunen vil ha. Kommunestyret vedtok 14.12.2017 i punkt 14 at Fræna kommune fortsatt skal ha et "ansvarlig vedlikeholdsnivå på kommunale bygg". Vedtaket var ikke tallfestet og rådmannen ber om at eventuelle endringer i budsjettet blir lagt inn i neste økonomiplan.

DRUT har i flere år prioritert tiltak fra denne bevilgningen. Rådmannen foreslår at Teknisk drift og anlegg selv prioriterer mellom prosjektene. Bakgrunnen for dette forslaget er at fleksibiliteten og muligheten for å gjennomføre tiltakene øker når planlegging og utføring kan starte straks økonomiplanen er vedtatt.

I kommunestyret 14.12.2017 ble det vedtatt at driftsutvalget fortsatt skal prioritere tiltak innenfor rammen på denne posten.

Investeringer til vann og avløp. Her er det planlagt betydelige utgifter i perioden i samsvar med vedtatt hovedplan. Eidem silanlegg utgjør alene 25 mill. kroner i 2018.

Trafikksikkerhetstiltak. Her har rådmannen lagt inn et forslag på 1 mill. per år. Trafikksikkerhetsutvalget bør komme med forslag til tiltak som kan presiseres i revidert budsjett i 2018.

Parkeringsplassen vest for rådhuset mm. Parkeringsplassen trenger opprusting, og kommunen bør kunne tilby ladepunkt for el-biler. Mellom Pensjonærboligen og parkeringsplassen ligger en tomt som kommunen bør erverve. Huset som står vest for rådhuset foreslås revet.

Gangveg Bud - Bergset. Prosjektet er satt i gang. Kontrakt med entreprenør er inngått. Det meste av utgiften kommer i 2018. Tilsagn på midler fra vegvesenet 3,1 mill. kroner.

Asfaltering. Det er tidligere bevilget 2 mill. per år. Rådmannen foreslår å redusere beløpet med 1 mill. fra 2019. Dette er i en situasjon der fagetaten ber om mer penger, men rådmannen foreslår reduksjon for å redusere det samlede beløpet som brukes på investering i perioden.

Sentervegen. Nytt kostnadsoverslag er mottatt. Dette viser 22 mill. kroner. Rådmannen har lagt prosjektet inn for utføring i 2018 og 2019. I 2017 er det hittil påløpt om lag 3 mill. kroner.

I kommunestyret 14.12.2017 ble det vedtatt å forskyve denne investeringen ett år ut i tid, dvs. 2019 og 2020.

Nytt toalettbygg på Farstadsanden. Det vil påløpe utgifter her i 2018, og rådmannen har estimert beløpet til 2,2 mill. kroner.

Institusjonstjenesten. Utstyr Institusjonstjenesten og velferdsteknologi vil samlet kreve 2 mill. i 2018 og 2019.

Kartlegging av funksjonell strandsone – Fræna kommune. Kartlegging av funksjonell strandsone for strandlinjen i Fræna kommune skal peke på verdier knyttet til strandsonen. Vi kan dermed kartlegge områder som ikke bør bygges ut og områder som kan videreutvikles med ny utbygging eller fortetting.

Brannsikring Bud kirke. Det ble bevilget 625 tusen til dette tiltaket i 2017. Det er nå kommet inn tilbud på innstallasjonen og det er funnet praktiske løsninger. Kirkevergen rekker ikke å sette i gang tiltaket i 2017, og kommunestyret bes om at bevilgningen gis på nytt. Pumpestasjon mm kan ikke legges inn i kirken og det har derfor blitt dyrere enn antatt. Riksantikvaren har anbefalt den nye løsningen. Nytt beløp: 1,1 mill. kroner.

Tornes gravsted. Fikk bevilgning i 2017, men anlegget kom ikke i gang. Det foreslås nå ny bevilgning til tiltaket i 2018 og 2019 på til sammen 5,5 mill. kroner. Det er plass til 600 graver, men foreløpig vil kun gjøres klart for 300.

Hustad gravsted. Trenger minimum 8 dekar. Utgjør ca. 600 graver totalt. Kom ikke i gang i 2017. Arbeid må settes i gang. Grunnervervelse, arkeologisk kartlegging + opparbeidelse er samlet beregnet å utgjøre 6 mill. kroner. Utbyggingen tas over to år..

Kirkelig Fellesråd. I 2018 er det innmeldt behov for ny klipper og ny strømtavle Vågøy. Videre restaurering av orgel i Myrbostad kirke samt klipper i 2019. Ny lastebil vil være behov for i 2020

Tettstadprogrammet. Utvikling av attraktive og funksjonelle tettsteder er en viktig del av samfunnsutviklingen. Elnesvågen som kommunesenter skal dekke en rekke behov og være et knutepunkt for både handel og tjenesteyting. Gjennom deltagelse i Møre og Romsdal fylkeskommune sitt Tettstadprogram, vil Fræna kommune legge til rette for økt kvalitet i de fysiske omgivelsene i Elnesvågen, og stimulere til utvikling av et livskraftig og bærekraftig kommunesenter. Bevilgningen til prosjektet skal gå til analyser og gjennomføring av tiltak, og kan etter søknad utløse statlige tilskudd til tettstedsutvikling. Saken ble behandlet som PS 90/2016 i kommunestyret.

Brynhallen. Dette prosjektet har stått flere år uten å bli brukt. Det er Bryn IL som eier prosjektet og står for gjennomføringen, og Fræna kommune har p.t. ikke mulighet for å si noe om når dette prosjektet startes opp.

Finansiering. Det er lagt inn beregnet refusjon merverdiavgift, tilskudd, tippemidler, salg av tomter m.m. Øvrige investeringsutgifter dekkes av låneopptak. I 2018 utgjør beregnet låneopptaket 112 mill. kroner etter at kommunestyret har vedtatt budsjettet. Det er til dels betydelige ubrukte lånemidler fra tidligere år. Rådmannen vil ta hensyn til ubrukte lånemidler ved låneopptaket. I budsjettoppsettet er det forutsatt at ubrukte lånemidler utgjør om lag 80 mill. kroner.