Investeringer

Investeringer

Rådmannen ser behov for å gjennomgå investeringene både i et kortsiktig og et langsiktig perspektiv. Politiske vedtak om å bygge tre nye skoler i kommunen i økonomiplanperioden vil medføre en stor økonomisk belastning. Fræna kommune vil ganske raskt bevege seg fra en situasjon der gjelden er av moderat størrelse til å bli en kommune med høy gjeld. Det er også slik at nye skoler, som kommer til erstatning for de eksisterende, ikke vil gi merkbare innsparinger i driften. I tillegg vil det totale arealet øke. Det er lønnsutgifter som står for den største utgiften ved drift av skoler. Det er kun gjennom en sammenslåing av skoler for dermed å redusere tallet på parallelle klasser, at innsparinger i driften vil kunne realiseres. Rådmannen er derfor tydelig på at det vil bli lite handlingsrom for helt nødvendige investeringer i andre sektorer.

Handlingsrommet som kommunen har opparbeidet gjennom innføring av eiendomsskatt på boliger og fritidseiendommer, vil i stor grad måtte brukes innenfor oppvekstsektoren.

Rådmannens forslag til investeringsbudsjett gjenspeiler situasjonen som er vist ovenfor. Investeringer i pleie- og omsorgssektoren må gi vesentlig innsparingsgevinst i drift for å gi rom for slike tiltak.

Rådmannen foreslår en stor satsning på områder som gjelder utvikling av kommunen. Det gjelder bl.a. næringstomter, boligtomter og kommunale boliger. Det er forutsetningen at disse investeringene skal bære seg selv. I tillegg blir det foreslått store beløp på utbygging av gangvei, kulturtiltak og VA-rådet. Dette vil være avgjørende for å sikre videre vekst i folketallsutvikling og næringsetableringer.