Driftsbudsjett

Driftsbudsjettet

Det er et mål å redusere driftskostnadene ved tjenesteytingen samtidig som kvaliteten på tjenestene sikres. Det skal også gis rom for nødvendig utvikling. Vesentlige elementer i denne forbindelsen er:

  • Effektivisering av drift i hensiktsmessige lokaler for å bedre tilbudet til brukerne og sikre forsvarlig økonomisk drift. Effektive lokaler innebærer at arbeidsprosesser/bemanningsbehov effektiviseres
  • Sikre både tverrfaglig kompetanse og spisskompetanse gjennom samlokalisering av tjenester
  • Redusere behov for administrative og personalmessige ressurser, utstyr, vedlikehold m.m.
  • Rådmannen har også lagt inn en generell innsparingseffekt i forslaget til Fræna kommunes budsjett for 2018. I tillegg arbeides det på flere områder med å prøve å finne andre konkrete innsparingstiltak i økonomiplanperioden. Dette er et vanskelig arbeid siden det vil gå ut over tjenesteytingen, men er like fullt nødvendig. Denne økonomiplanen inneholder tiltak, men disse er isolert sett ikke tilstrekkelige. Det må arbeides videre med tiltak for å redusere rammene. Kommunestyret gjorde vedtak ved behandling av økonomiplanen for 2017 - 2020 i møte den 14.12.2016 om innsparinger i driften.

Det blir brukt betydelige midler til nye systemer som innebærer økt digitalisering av driften. Nye kommer stadig til. Likevel opplever kommunen at dette så langt ikke har gitt merkbar effekt i form av reduksjon i rammer og personell. Dette gir likevel høyere kvalitet på tjenestene og forenkling for innbyggerne. Fokus på gevinstrealisering ved implementering av nye systemer og ved generell digitalisering av kommunens tjenester, må internsiveres.

Fræna kommune har fått et tillegg i frie inntekter på 2,9 % i 2018. Dette er mer enn den kommunale deflatoren og betydelig mer enn Eide kommune har fått (1,4 %). Likevel er bildet ikke så positivt når en tar hensyn til at regionsentertilskuddet på 2,9 mill. kroner ligger inne i tilskuddet, og at refusjon for ressurskrevende brukere også i år blir redusert med om lag 1 mill. kroner. Tillegget blir da redusert til under den kommunale deflatoren. Rådmannen har også i år gjort et generelt trekk i alle rammer på 0,5 %, men denne gang med grunnlag i den enkelte enhets lønnsutgifter.