Situasjonen i Fræna kommune - driftsbudsjettet

Situasjonen i Fræna kommune

Rådmannens forslag til driftsbudsjett er satt opp med bakgrunn i opplysningene i statsbudsjettet (jfr. ovenfor). Tertialrapporten per 31.08.17 viser at kommunen nå har økonomisk kontroll, og selv om noen enheter melder merforbruk, gir m.a. merinntekter på skatt i 2017 grunn til optimisme for dette året. Det er nå forventet en avsetning til disposisjonsfond på 11,3 mill. kroner i 2017. Disposisjonsfondet vil da utgjøre om lag 63,6 mill. kroner.

Fræna kommune har likevel et driftskostnadsnivå som er høyt i forhold til de ordinære driftsinntektene, og regjeringen har varslet at de høye skatteinntektene i 2016 og 2017 ikke vil fortsette i 2018 og videre. Det er også varslet at det ikke kan forventes større økninger i rammeoverføringene til kommunene i årene som kommer. Regjeringen varsler at bruken av "oljepenger" skal trappes ned.

Kommunen vil investere betydelige beløp i utviklingen av kommunen i årene fremover. Dette vil gi vesentlig høyere kapitalutgifter over tid. Kommunestyrets vedtak om skolestrukturen i kommunen er utfordrende, og legger tydelige begrensinger for satsing innenfor kommunens andre virksomhetsområder. Rådmannen har derfor vært meget restriktiv i forhold til ønsker om nye tiltak som medfører økning i gjeldende driftsramme. Slik situasjonen er nå, vil Fræna kommune allerede i 2019 komme i en situasjon der vi begynner å tære på disposisjonsfondet. Det betyr i klartekst at driften er i ubalanse, og at det vil være svært begrenset rom for større investeringer innenfor andre områder.

Fræna kommune har vært på ROBEK-lista i to omganger. Sist fra 2009 da underskudd for 2008 ikke kunne dekkes inn etter reglene. Siden Fræna kommune kom på ROBEK-lista, har kommunen hatt underskudd i 2011 og 2012. Fræna kommune ble sist meldt ut av ROBEK registeret våren 2016.

Inntekter i hele tusen

Budsjett 2018 - inntekter

Alle tall i hele millioner

Budsjett 2018 - fordelt på tjenesteområder