Eiendomsskatt

Eiendomsskatt

Fræna kommune innførte eiendomsskatt på boliger og fritidshus i 2014 med 4 ‰ og et bunnfradrag på 200 tusen kroner. I tillegg ble det innført eiendomsskatt på næringsbygg med 7 ‰. Fra før var det allerede eiendomsskatt på verk og bruk med 7 ‰ .

Det er rådmannens vurdering for 2018 og videre i økonomiplanperioden at dette nivået må videreføres. Eiendomsskatten har stor betydning for tjenesteproduksjon, evne til å finansiere investeringer og muligheten til å dekke nye behov i fremtiden.

Fræna kommune har bl.a. som følge av disse inntektene gjennomført mange tiltak på vedlikehold av kommunale bygg og i tillegg opprettholdt et godt tjenestetilbud til befolkningen.

I 2018 budsjettet og i økonomiplanen foreslår rådmannen å videreføre den ekstraordinære bevilgningen til vedlikehold av kommunale bygg på 5 mill. kroner i 2018. For 2019 og utover foreslår rådmannen å redusere vedlikeholdsposten med 1 mill. kroner i 2019 og 1 mill. kroner i 2020.

De boligene som blir skattlagt etter formuesgrunnlag fra skatteetaten, vil sannsynligvis også i 2018 oppleve en viss økning i grunnlaget. Skatteetatens formuesgrunnlag bygger på årlige beregnede kvadratmetersatser fra SSB, hvor det tas hensyn til boligtype, opprinnelig byggeår, boligens areal (primærrom), boligens geografiske beliggenhet og markedspris i det enkelte området. Det er vanskelig å forutse hvordan formuesgrunnlaget vil endre seg fra år til år, men grunnlaget kan i prinsippet gå både opp og ned.

Rådmannen har beregnet forventet eiendomsskatt på grunnlag av takstnivået i 2017.

Det er tre store klagesaker på eiendomsskatt som fortsatt ikke er avklart. Rådmannen har ikke gjort endringer i forventet inntekt som følge av disse.

Tall i hele tusen.

Hva eiendomsskatten er med å dekke inn av utgifter i Fræna kommune 2017

Hva eiendomsskatten er med å dekke inn av utgifter i Fræna kommune 2017
Tekst beløp
Vedlikehold 5 000
Avsetning til disposisjonsfond 11 300
En andel av finans og driftsutgifter på totalt: 40 000
Sum eiendomsskatt 56 400

Regjeringen har foreslått å endre reglene for eiendomsskatt. Dette er omtalt tidligere i dokumentet. Tabellen under viser hvilke følger dette vil få i Fræna kommunes budsjett. Rådmannen har ikke innarbeidet dette endringsforslaget i sitt forslag til økonomiplan.

Tall i hele tusen

Beregnet konsekvens ved endring i reglene for eiendomsskatt

Beregnet konsekvens ved endring i reglene for eiendomsskatt
Tekst 2018 2019 2020 2021
Ny taksering -2 000
Reduserte eiendomsskatteinntekter -3 500 -3 500 -3 500
Tabell som viser konsekvensen av eventuelle nye regler for eiendomsskatt på verk og bruk. Tallene akkumulers slik at samlet virkning for eksempel i 2024 vil være en samlet reduksjon i eiendomsskatt på 18,8 mill. kroner.
For Fræna kommune vil dette innebære en dramatisk reduksjon i de frie inntektene.